1. februar 2011

Kulelyn – et livsfarlig værfenomen

Det gikk fryktelig galt i 1897. Kulelynet trillet ned fjellsiden i Bjerkreim og eksploderte midt i menneskeflokken. 


Følget skulle krysse Ørsdalsvatnet.

Året var 1897. Stedet var Ørsdalen i Bjerkreim. Syv mennesker skulle ta følge ned dalen og ro ut Ørsdalsvatnet idet et voldsomt uvær bygget seg opp.

Følget på syv mennesker dristet seg til å ta turen gående på veien i uværet. Det regnet så mye at de burde søkt ly tidligere, men målet var å gå litt til for å komme under et tak lengre framme. Da tenkte man det ville ordne seg, slik som alle uvær normalt ordner seg. 

Husdyrene var imidlertid urolige denne søndagen, følte de noe som menneskene i Ørsdalen ikke visste?

Brutalt.
Himmelens sluser åpnet seg, regnet pisket, det tordnet og lynte. Ikke nok med det, hva i alle dager var det som kom raskt ned fjellsiden? I det grusomme uværet hevet rogalendingene blikkene og så opp. De fikk se det som svært få noen gang har sett. Et trillende kulelyn kom ned fjellsiden. Kulelynet kom rett mot dem.

Bildene viser Ørsdalen i Bjerkreim.

Lengre oppe i dalen kunne et forskrekket øyenvitne også se kulelynet. Regnet pisket ned, det tordnet og brakte og foran ham eksploderte kulelynet midt i menneskeflokken. Fem mennesker blant følget på syv ble drept.Uvisshet.
Hva var det som skjedde i Ørsdalen i Bjerkreim i 1897? Det vet vitenskapen ennå ikke i dag. Slår du opp "kulelyn" i et leksikon, finner du riktig nok noen antagelser, men ingen sikre svar på hva et kulelyn egentlig er. Et kulelyn kan være på størrelse med en tennisball eller en fotball, men kulelynet kan også ha en diameter på minst 20 meter. Man kan se fenomenet etter lynnedslag, men også andre ganger. 

I en undersøkelse i USA i 1960 spurte man 16 000 mennesker om de noen gang hadde sett kulelyn, cirka 500 av disse hadde sett kulelyn. Fanger man kulelyn i et kar med vann, kan vannet begynne å koke, ifølge Store Norske Leksikon.


Kulelyn skildret av Wikipedia.

Hva med deg som leser? Har du noen gang sett kulelyn?

Kilder:
Store Norske Leksikon.
Bjerkreim.info.    

Tegning fra Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Unike besøk fra april 2009 til nå:

AmazingCounters.com